Aj Grejty vie variť!

Autor: Peter Grejták | 17.7.2008 o 9:48 | Karma článku: 10,70 | Prečítané:  3310x

V zúfalej snahe dospieť sa učím variť, čo-to už viem. Dokonca aj jedlo ktoré chutí každému, vrátane mňa. Ja to milujem, a to teda nezjem len tak hocičo. Nejedávam ryby, huby, karfiol, olivy, hovädzie, bravčové, ani len pivo mi nechutí. Toto jedlo mi chutí. Mexická Fajita (číta sa fachita).

Ingrediencie:

kuracie prsia (pre 4 osoby cca pol kila)
múku hladkú a hrubú (ideálna je kukuričná namiesto hrubej ale nezohnal som)
koreniny
čínsku kapustu
tvrdý syr
paradajkový pretlak, horčicu, olej, vodu

Ako prvú pripravíme marinádu. Zvyknem kupovať bylinkovú marinádu od rôznych výrobcov. Tá sa robí tak, že obsah sáčku vysypete do misky, pridáte tri-štyri lyžice horčice, rovnako vody a lyžicu oleja. Namiesto vody môže byť biele víno (včera som víno mal ale návšteva, ktorú som nakoniec zabudol kvôli jedlu pri jedle odfotiť ma zakecala tak som dal vodu). Do tejto marinády pridávam ešte dve čajové lyžičky paradajkového pretlaku a pridám oregano, mleté feferónky a provensálske bylinky. Odporúčam veľa korenia.

Keďže som včera bylinkovú marinádu nezohnal, spravil som si ju sám: zmiešal som oregano, provensálske byliny, bazalku, majoránku, soľ, čierne korenie, červenú papriku, mletý cesnak a feferónky, dal som spomínané množstvo horčice, vody, oleja a paradajkového pretlaku. Do tejto zmesi nasypeme na kúsky nakrájané kuracie prsia a necháme stáť, dobre je ak stojí mäsko v marináde aspoň hodinu.

korenie.jpg

 

marinada.jpg

 

maso.jpg

 

Kým mäsko odpočíva, spravíme cesto. Cesto robím od oka (kdesi som našiel aj cca presné množstvá, ale ste gazdinky tak vás nebudem podceňovať, viete ako na to) tak, že zmiešam hrubú múku s hladkou v pomere cca 3:1, zalejem vodou a rozmiesim. Vzniknuté cesto nesmie byť riedke, ideálne sa snaží nedržať po stlačení tvar a nelepí sa. Rozvaľkáme na placky (tým sa vraví tortillas).

cesto.jpg



Nakrájame čínsku kapustu (eventuálne inú, podobnú zeleninu, napr. ľadový šalát), nastrúhame syr a čakáme.

Voňavé mäso (vonia naozaj skvele) opečieme na oleji, hneď vedľa opekáme na rozptyľovači ohňa (to je také to liatinové koliesko čo sa kladie nad plameň sporáka) alebo na suchej panvici. Placky opekáme krátko, len tak, aby sa vytvorili tmavé "opečené" škvrny, potom otočíme a opečieme krátko aj z druhej strany.

pecenie.jpg

 

Na vzniknutú placku dávam nastrúhaný syr, pridám opečené (a tým pádom ešte lepšie voňajúce) mäso, znova zasypem syrom, pridám zeleninu (pokojne môžte dať trebárs aj paradajku, papriku, čokoľvek), polejem kečupom a tatárskou. Správna fajita sa zroluje a "spodný" koniec sa prehne (sama to nespraví, samozrejme, pomôžu vaše ruky), takže vznikne akási taštička otvorená z jednej strany. Z tej strany odporúčam jesť ;-)

rozvinuta.jpg

koniec.jpg



Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Dobré ráno

Dobré ráno: V očkovaní je chaos, každý si robí po svojom

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

Komentár Petra Schutza

Keď vedenie štátu mentálne nestíha

Riziko, že "kontinuálny skríning" situáciu zhorší, nie je zanedbateľné.


Už ste čítali?